Zoeken in deze blog

30 juli 2024

Gelezen in mei en juni 2024

Privé-domein & memoires

  • Een ander leven - Bart Moeyaert: Een boek dat je moét lezen, zeker als je opgegroeid bent met het werk van Bart. Ik raad dit boek hier aan
     
  • Notes on grief - Chimamanda Ngozi Adichie: Een bibliotheekboek dat ik tip op Goodreads en op Antwerpen Leest
De covers

Romans

  • Mannen in de zon - Ghassan Kalafani: Kanafani was een Palestijnse schrijver die de eerste Palestijnse "verzetsliteratuur" schreef. Uitgeverij Jurgen Maas publiceert specifiek literatuur uit de Arabische wereld en bracht deze nieuwe uitgave en vertaling van dit boek uit in november vorig jaar. Het boek speelt zich af in het begin van de jaren 1950 en gaat over drie mannen van verschillende generaties die hetzelfde doel hebben: vluchten uit de vluchtelingenkampen waar ze zich bevonden, vertrekkend vanuit Basra, Irak naar Koeweit op zoek naar een beter leven.

    Het verhaal gaat over drie verschillende generaties Palestijnen, de Nakba of de Catastrofe (de verdrijving van de Palestijnen uit hun thuisland in 1947-'49) bij de stichting van de staat Israël en de vluchtelingenkwestie. Een erg interessant maar hard verhaal in een heel mooie schrijfstijl met verschillende lagen en metaforen.

    Dit boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1963 in Beiroet, Libanon, waar de schrijver toen woonde en betrokken was bij de Palestijnse verzetsbeweging PFLP . Hij werd in 1936 geboren in Akko, Palestina, toen onder Brits mandaat. Op 36-jarige leeftijd werd hij vermoord met een autobom in Beiroet.

  • The Handmaid's Tale - Margaret Atwood (Het verhaal van de dienstmaagd): Ik las dit boek opnieuw om met mijn leesclub te bespreken in mei. Mijn enthousiaste bespreking uit 2018.

  • Bechamel Mucho - Dimitri Verhulst: Genoten van deze nieuwe en vooral zomerse roman van deze schrijver waarin hij onze maatschappij op zijn eigenwijze en vooral hilarische manier aan de kaak stelt. 

(Vrij) Kort en ook wel spannend

  • Het gouden ei - Tim Krabbé: Een klassiek kort maar erg goed opgebouwd spannend en creepy verhaal dat ik na zo veel jaar nog moest 'inhalen' maar met veel plezier. Daarna ging ik naar de gerestaureerde verfilming van dit boek Spoorloos, een film van 1988, met een jonge en toen al uitstekende Gène Bervoets als hoofdrolspeler. Ook echt een geweldige film en aanrader! 

  • De brandstichter - Egon Hostovský: Ik kreeg dit recensieboek via uitgeverij EPO, en uitgegeven bij Zirimiripress. Een erg goed en sfeervol verhaal vol met kleurrijke figuren dat zich afspeelt in een dorp in Oost-Bohemen. Hostovský was een Tsjechische auteur (1908-1973) en dit boek leverde hem de Tsjechoslowaakse Staatsprijs voor de Literatuur op. Mijn boekbespreking.

  • Jij - Annelies Verbeke: een bundel van 9 kortverhalen vanuit het uitzonderlijke Jij-perspectief, waarvan ik er al een heel aantal had gelezen blijkbaar. Het slotverhaal was wel nog niet eerder gepubliceerd. Ik hou van het werk van Annelies. 

Poëzie

  • Ik heb een afgehakte hand voor je meegenomen - teksten en kanttekeningen - Ghayath Almadhoun: Een poëzietip van mij hier. Je vindt ook een mooi artikel in de NRC over deze dichtbundel.  

  • Licht dat naar ons tast - Bernard Dewulf

    &

  • De Oostakkerse gedichten - Hugo Claus: Twee standaardwerken uit de Vlaamse poëzie. Geweldig! 



--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Your reaction will become visible after I will have approved it. Votre réaction devient visible après que je l'aurai approuvée.

26 juli 2024

Sneeuw, hond, voet - Claudio Morandini

Een fragiele parel van een novelle


Cover: Sneeuw, hond, voet - Claudio Morandini


Deze novelle is zoals de definitie het wil kort, maar ook aangrijpend. We maken kennis met een zwervende oude man die wantrouwig is tegenover alles en iedereen en alle andere mensen wil vermijden. Hij wandelt door zijn 'eigen vallei' en raakt tijdens de winter ingesneeuwd samen met een hond die is komen opdagen om hem gezelschap te houden. Ze ruziën over het beschikbare brood en de wijn, omdat hun voorraden maar ook hun woorden uitgeput raken.

Er zitten tragische zowel als grappige, lichte scènes in als de man de hond aan het bedreigen is of tegen hem moppert en zeurt, maar hem toch binnen neemt in zijn armoedige onderkomen als de winter inzet.

De lente brengt een grimmige ontdekking: een mannenvoet steekt uit de smeltende sneeuw. Van wie is het? De greep op de realiteit van de dwalende oude man, die tekenen van dementie begint te vertonen, wankelt en verslechtert.

Adelmo Farandola, zoals de man heet, maakt steeds meer zijn levenslijn los en kruipt onder je huid of bezorgt je kippenvel.
"Honger, Kou en Slaap zaten tegenover hem, gehuld in donkere vodden. Ze hadden normale gzichten, keken vermoeid. Ze waren door hun argumenten heen en zaten elkaar stiekem aan te kijken, duidelijk niet op hun gemakt. 'Willen jullie weg?' lachte Adelmo Farandola in zijn koorts. 'Nee toch, blijf nog even, jullie houden me gezelschap! Niet weggaan, anders word ik kwaad. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar!'"

Dit is een bekroonde novelle uit Italië die al in verschillende talen werd vertaald. Erg mooi maar met een ietwat verwarrend einde dat net als bij die Fransman die over de dreiging van besneeuwd gebergte schrijft, Jean-Baptiste Andrea, op de grens tussen leven en dood wordt beleefd. Het land exporteert dus niet alleen haar zonnige 'dolce vita' maar ook dit soort prachtig geschreven boeken.

De vertaling is onopvallend neutraal waardoor ze waarschijnlijk net heel goed geschreven is door Hilda Schraa en Manon Smits. 

Titel: Sneeuw, hond, voet 
Auteur: Claudio Morandini
Vertalers: Hilda Schraa, Manon Smits
Uitgever: Koppernik
Jaar: 2022

--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Your reaction will become visible after I will have approved it. Votre réaction devient visible après que je l'aurai approuvée.

25 juli 2024

Voyeur - Naima Albdiouni

Een originele roman die je even zal bij blijven


Cover van Voyeur - Naima Albdiouni


De schrijfster van dit boek heeft al meer geschreven dan ik ooit heb gedacht: columns in De Standaard in 2005 onder de titel ‘Te Naima of te laten’, een kort verhaal en de redactie van de bundel Nieuwe Stemmen van Vlaanderen voor de vzw Kif Kif (2006), nog een ander kortverhaal (radioboek) voor een project van cultuurhuis De Buren, en haar debuutroman Voyeur uit 2009. Ze was in een verder verleden redacteur bij een uitgeverij en studeerde af als vertaalster. Ik leerde Naima Al Bdouini kennen als heel toffe collega op mijn eigen werkplek, in een job die ze enkele jaren geleden ook weer inruilde voor een nieuwe uitdaging.

Dus Naima, ik heb na een tip van een andere ex-collega je roman pas dit jaar ter hand genomen en heb er zeker van genoten!

Naima is een Antwerpse met Marokkaanse roots en geeft ons in dit boek een voyeuristisch beeld van de stad Tanger aan de hand van een aantal excentrieke personages die we in korte hoofdstukken één voor één leren kennen. Het is een verhaal met sprongen tussen vele perspectieven en een sterke maar ook harde en brutale plot, wat mij ineens ook een andere kant van deze auteur toont!

Abdullah bijt de spits af, hij is een van de slachtoffers van het mysterieuze Lmart, een Marokkaanse gevangenis die nog veel meer bekend staat als marteloord en die hij per uitzondering overleeft heeft.
“Ik beken. Ik klaag aan. Ik haal alles op en aan wat me op de lever ligt. Dat er niets is wat we kunnen doen hebben jullie ons ingepeperd. Al decennia gebruiken we onze monden om leegte te vullen, hanteren we onze tongen om vunzigheden en achterbakse achterklap te verspreiden, fluisteren we wanneer het van belang is en roepen we het uit wanneer we trivialiteiten te delen hebben. […]”

En zo gaat het maar door, dit is een eerste zin uit een boek die belooft geen mooi beeld van Marokko en de havenstad of het vakantieoord Tanger te geven, gelegen in het noorden aan de Straat van Gibraltar en belangrijk voor de economische boom van het land. De belevenissen die Abdullah meemaakte en die hier aan het woord is, raakt hij niet kwijt. Hij wil wraak nemen en een radicale omwenteling veroorzaken.

Abdullah herkent zijn stad niet meer als hij is teruggekeerd uit zijn martelgevangenis. Tanger heeft snel ingevoerde veranderingen ondergaan als de emancipatie van de vrouw en de democratisering van de maatschappij om zich modern te tonen aan de nieuwe investeerders uit het westen. Die veranderingen en de uitwassen van het moderne consumentisme door de binnenstromende toeristen kunnen heel wat conservatief opgegroeide inwoners zoals Abdullah niet begrijpen en verkroppen. De oudere inwoners uit de nabij gelegen dorpen die naar de stad zijn komen wonen, zijn zelf niet meegenomen in de uitbreidende economische groei. Ze zien de verloedering van de zeden in hun stad met lede ogen aan.

Mohammed El Arbi, Rabhae en Ronny, Achraf, Souhayla, Fettouch, Rachid, Mohammed Said, Hafiz, Rahmani, enz… : de namen van de vele andere personages blijven je om de oren vliegen en je moet goed letten op wie er allemaal de revue passeert. En dan kan je soms nog in de war geraken om eerlijk te zijn. Het ligt niet aan de schrijfstijl die erg rijk is en heel wat mooie beelden oproept. Snel doorlezen is mijn advies om de onderlinge relaties niet tussendoor te vergeten.

De spanningsboog is knap opgebouwd en het keerpunt komt aan als een mokerslag. Een catastrofe doordat misdadige personen een getergd voornamelijk mannelijk deel van de bevolking heeft kunnen radicaliseren, vindt plaats als de laatst aan de macht gekomen Marokkaanse koning in het rijtje, die de aanpassingen in sneltempo heeft ingevoerd, gevierd zou moeten worden. De stad is in chaos, en de schuldigen moeten koste wat het kost gevonden en bestraft worden. Dat dit opnieuw ook onschuldigen tot wanhoop drijft, is daar dan het gevolg van.

Een aangenaam beeld van Marokko krijg je in dit boek niet. Een ander en origineel verhaal, of eigenlijk verschillende verhalen door elkaar geweven dan weer wel. Moeilijke thema’s worden aangepakt en je wordt als lezer ferm wakker geschud. Een boek dus met wel wat effect en een aanrader wat mij betreft.

Titel: Voyeur 
Auteur: Naima Albdiouni
Uitgever: Meulenhoff | Manteau
Jaar: 2009

--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Your reaction will become visible after I will have approved it. Votre réaction devient visible après que je l'aurai approuvée.

Populaire blogs