Zoeken in deze blog

31 januari 2022

Verslag Startshow Poëzieweek 2022

"Ramsey Nasr is bij uitstek een publiekstrekker voor de poëzie in het zuiden en het noorden."


Banner Poëzieweek 2022



Artikel voor Antwerpen Leest

Op de vooravond van de Gedichtendag, woensdag 26 januari, vond naar goede gewoonte de Startshow van de Poëzieweek plaats, ook nu weer in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Bij de programmatie was het nog niet helemaal duidelijk in welke vorm, maar uiteindelijk was er zowel de liveshow in de Arenbergschouwburg alsook de livestream die werd uitgezonden op het Spotlight-platform (donaties welkom), waarvoor warme dank vanwege diegenen die er om welke reden ook niet live konden bij zijn. Ook de geïnteresseerde noorderburen voor dit Vlaams-Nederlands initiatief hebben hier hopelijk mee van genoten. In de online foyer maakten sommige Nederlanders van de meer dan 100 kijkers zich alvast bekend. Livestream: een stream die geen grenzen kent! (Ook over na te denken voor in de toekomst, voor iedereen die van verder komt en minder mobiel is?)

Het is heerlijk dat Ramsey Nasr werd gekozen voor het Poëziegeschenk en als boegbeeld van deze tiende editie; hij is bij uitstek een publiekstrekker voor de poëzie in het zuiden en het noorden. Thema van de Poëzieweek is de natuur, het verlangen naar buiten te kunnen. Onder het door hemzelf gekozen motto “Bloesemingen en overvloed” cureerde Ramsey deze avond. Als Poëziegeschenk schreef de auteur “Wij waren onder de betovering”, een geschenk met 10 gedichten waarin landschappen en natuur centraal staan, uit het oogpunt van Vincent van Gogh, waarvoor Ramsey de honderden brieven die bewaard zijn gebleven van Van Gogh heeft gelezen en zijn gedichten uit diens woorden heeft opgebouwd. In het eerste deeltje van de show legt Nasr aan Ruth Joos uit, op zijn enthousiaste en geëngageerde manier, hoe hij dit heeft aangepakt.

De volgende podiumgasten zijn de geweldige zanger en muzikant Gregory Frateur van Dez Mona en Jutta Troch, harpiste. Zij brengen enkele songs uit het album “Lucy” (september 2021), een samenwerking van Dez Mona en het muziekensemble B.O.X. (Baroque Ensemble X) B.O.X. is een genre-overschrijdende muziekgroep die nieuwe geluiden creëert en bruggen wil slaan tussen verschillende publieken, en al met verschillende indierock artiesten heeft samengewerkt. De stem van Frateur is sowieso al engelachtig, in samenspel met de harp van Jutta wordt hun muziek nog hemelser. Frateur schittert op het podium, ook letterlijk vestimentair gezien, en doet glimlachen met zijn eigen gekozen gedicht, een vraag die Ramsey al zijn gasten had gesteld, één dat hij van zijn kompaan en collega Roy Aernouts heeft geleend. Meer info over het album

Na hen komt de nieuwe rijzende literaire ster, Marieke Lucas Rijneveld op het podium. Hij brengt een gedicht van Toon Tellegen, “Soms een enkele keer”, als zelf gekozen favoriet gedicht en daarnaast ook enkele gedichten uit zijn nieuwe bundel Komijnsplitsers. Ongetwijfeld een bundel die het verdient gelezen te worden, het vliegt blijkbaar ook de betere boekhandels uit.

Marjolijn van Heemstra charmeert onmiddellijk met een gedicht van de Britse Mary Oliver “Wild geese”, en haar keuze om het thema Natuur te associëren met haar zelf beleefde zwangerschappen. Haar overige gedichten en vooral het laatste liefdesgedicht dat ze bracht, “Vlaktematen”, kwamen ook zeer sterk binnen. Van Heemstra is net tot stadsdichter van Amsterdam benoemd, ze neemt vanaf de gedichtendag dit jaar het stokje over van Gerschwin Bonevacia voor de komende twee jaar. In Amsterdam kán dit nog. Voorgedragen gedichten uit de bundel Reistijd, Bedtijd, IJstijd (2020).

Vlaktematen

Gedicht Wild geese



Zanger - muzikant Mauro mag dan wel chaotisch zijn en in een eigen wereld leven, maar “trust me, I’m a professional” en hij zoekt en leest een oud Chinees gedicht op zijn smartphone voor van de pre-christelijke Chinese filosoof Lao Tse, dat vanaf dan zijn favoriete gedicht is. Lachen geblazen dus met deze artiest die van z’n leven niet naar Limburg terugkeert, z’n gitaarkunsten ten berde brengt en de sérieux weer even van het podium blaast. Jammer dat Delphine Lecompte ziek is geworden, deze twee hebben namelijk in het verleden al eens samen opgetreden, iets wat het publiek toen zeker kon smaken.

Z’n goede vriend Ramsey brengt de focus terug naar zijn poëziegeschenk dat hij bijna helemaal voorleest. Zoals steeds neemt hij je direct mee in zijn verhaal en de essentie: de natuur, in de woorden van Vincent van Gogh zelve. Zijn voordracht blaast je moeiteloos helemaal omver. Hij sluit af met zijn gedicht “Hier komt de poëzie”, waarin hij zinnen uit andere gedichten samensmelt tot een nieuw. Dit en nog vele andere gedichten uit het omvangrijke oeuvre van de auteur, zijn te vinden in de laatste nieuwe bundel Nasr compacter, door hemzelf samengesteld en nog steeds 300 pagina’s tellend.

In een heerlijk duet plezieren Ramsey en Mauro (in de online foyer “twee kwajongens” genoemd) het opgekomen Antwerpse publiek en de livestream kijkers nog met een erg gesmaakte uitsmijter. Het Antwerps heeft nog nooit zo warm geklonken in tijden van “besmettingen, thuis blijven en poëtische overvloed”.

Koop bij je lokale boekhandel deze of andere poëziebundels voor min. € 12,5 en ontvang tot en met 2 februari daarbij het prachtige poëziegeschenk.

Meer info: www.poezieweek.com.

--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. 


28 januari 2022

Poëzieweek 2020-2022 - Ramsey Nasr, Babs Gons, Lisete Ma Neza, Seckou

Ramsey Nasr


een minimum  (Antwerpen, 2005)

lees me dan 
luister dan zacht 

ik ben de muur 
en muurvaste man 

jarenlang zitten 
mijn lief en ik stil 

tegen dit plafond 
van gitzwarte kas 

en vanaf ons vel 
begint de bodem 

en daar is geen rek 
om haar te omarmen 

zij zit ertussen 
ik zit eronder 

en ja ik heb niks 
jazeker ik ben niks 

maar godmiljaar 
ik kan overleven 

ik knok tot nu 
de jaren rond 
van beens af aan 
tot aan mijn dood 
zal ik tegen u 
dit plafond 
en alle ogen 
in uw mond 
opknokken 

ik zal uit mijn pree 
tevoorschijn komen 

meewandelen onder haar 
met mijn kansarme zon 

en rondbazuinen 

hier staan wij 
klein en fier 

lijk een mens 
op een plein 

en ik zou met u niet willen ruilen 
ik zou er geld voor willen geven 

om net als u 
mezelf te zijn


mi have een droom (Rotterdam, 2059)




Babs Gons


Als je nooit in haar schoenen hebt gelopen 


als je nooit in haar schoenen hebt gelopen
nooit met je sleutels tussen je vingers door het donker hebt
gefietst
een extra large hoodie over je jurk hebt aangetrokken
je hakken verwisseld voor sneakers
om zo hard mogelijk door de nacht naar huis te trappen 

als je nooit in haar schoenen hebt gelopen
niet weet hoe uitputtend het is om ogen en oren
over je hele lichaam te dragen
de haren in je nek je als alarmbellen
te laten vertellen
wanneer je moet maken dat je wegkomt
je altijd in je hoofd aan het rekenen bent,
hoe laat je waar aankomt,
wanneer je moet vertrekken
en of je dan nog net op tijd
niet hardlopen in het donker
niet via het park
in de trein
niet op een tweepersoonsbankje gaan zitten
groepjes vermijden
nooit je drankje uit het oog verliezen

als je nooit in haar schoenen hebt gelopen
niet weet hoe het is om
oogcontact te vermijden, te doen alsof je belt
stoerder te gaan lopen
een busje haarlak in je mouw te dragen
via winkelruiten in de gaten te houden
wie er achter je loopt
een omweg te maken zodat je achtervolger
niet ziet waar je woont
om dan soms het grootste gevaar
in je eigen huis te treffen
het zijn toch vaak bekenden

als je nooit in haar schoenen hebt gestaan
het gevoel niet kent geen adem meer te kunnen halen
omdat iemand opeens een deur in het slot draait
de taxi onverwachts afslaat
als je nog nooit je telefoon
zo stevig hebt vastgegrepen
dat het harde kunststof hoesje barst
omdat het je enige hoop op redding is

als je niet weet hoe het is om in haar schoenen te staan
niet weet hoe het voelt
niet gehoord, niet geloofd
niet geholpen te worden
om de volgende ochtend
gewoon weer een nieuwe dag te beginnen
de verse wonden, de schade
onzichtbaar
onder je kleding, je huid
vanachter een glimlach
de dag zien door te komen

vertel dan nooit
wat zij moet doen
wat ze moet dragen
dat ze moet baren
hoe zich te gedragen

hoe te bewegen
wanneer te spreken
hoe ze haar lichaam
hoe ze haar leven

maar leer de wereld van haar houden
zo hard dat ze nooit meer achterom hoeft te kijken
zo hard dat ze mag dansen wanneer ze wil
gaan waar ze wil
laat de wereld nu verdomme eens beginnen
hartgrondig van haar te houden

Lisete Ma Neza - Human 


I Can't Breathe (spoken word)



Seckou


Krachtveld (Antwerpen, 2020)



Krachtveld poster



 --- Je reactie wordt zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. 

24 januari 2022

Op jouw bruiloft - Carson McCullers

Broeierige en erg sfeervolle coming-of-age novelle

Op jouw bruiloft - cover

The member of the wedding van Carson McCullers kreeg maar liefst drie vertalingen in het Nederlands. “Op jouw bruiloft” is de laatste vertaling van Molly van Gelder uit 2019. In 1988 kwam het uit als “De bruiloft” en een eerste keer al vlak na verschijnen van het origineel in 1946 onder de titel “Die wonderlijke zomer”.

Die bruiloft wordt nochtans vanaf het begin van het boek naar voor geschoven als een keerpunt door de hoofdpersoon. Dat zal ook het geval zijn, weliswaar op een andere manier dan de slungelachtige 12-jarige bonenstaak, Frankie Addams, verwacht had. Frankie heeft samen met haar vader, verwanten en de steeds aanwezige kokkin in een klein stadje in de zuidelijke staat Georgia bijna een hete droge zomer achter de rug. Ze kijkt uit naar de bruiloft van haar broer Jarvis met zijn aanstaande Janice, en wil er daarna met het paar vandoor omdat ze uit het stadje waar ze woont wil uitbreken, de vrije wereld in. Aan alles voel je dat Frankie overal buiten staat, niet wordt opgenomen in een groepje en dan maar met haar zesjarige neefje optrekt omdat ze op hem een beroep kan doen om haar te vergezellen, maar het knaagt aan haar nu ze ouder is en haar kindertijd vaarwel wil zeggen en van de volwassen wereld wil deel uitmaken. Ze voelt zich opstandig, alleen en weet niet hoe ze zonder anderen iets van haar leven kan maken.

Ook de aantrekkingskracht van Janice speelt een rol voor Frankie om op de bruiloft te zijn. Zij heeft het niet alleen lastig om alleen achter te blijven vanwege een vader die altijd weg is, en ze zich daarom tot de zwarte kokkin Berenice went die de rol van haar overleden moeder overneemt, maar voelt ook onbewust aan dat ze zich aangetrokken voelt tot de bruid van haar broer, en dat ze seksueel aan het ontwaken is. Hoewel ze nog volledig zonder notie is van alles wat daar mee te maken heeft wat duidelijk wordt door enkele scènes, speelt dat wel degelijk een rol in dit boek ook al is dit thema erg onderhuids aanwezig.

Frankie beleeft drie fasen in dit coming-of-age-verhaal wat zich uit in de andere namen die ze zichzelf geeft, F. Jasmine in het tweede en Frances in het derde deel. Het is ook duidelijk dat zij het enige personage is dat evolueert, terwijl de andere vlakke karakters zijn en je dit korte verhaal daarom een novelle zou kunnen noemen.

Het armoedige plattelandsleven, het ingebakken en uiterst flagrante racisme tussen wit en zwart en de laatste jaren van W.O. II zijn van belang voor de achtergrond van het verhaal. Hoewel emoties niet uitgesproken worden, komen ze tot uiting in wat Frankie/Jasmine/Frances zegt en doet in dit verhaal.

De auteur blijft ondanks de broeierige sfeer die ze zo perfect in het boek weet weer te geven, als het ware in een rol van koele observator zitten en laat de lezer het werk doen. Je krijgt ook ogen te kort om de vele kleuren op te merken die veel gebruikt worden als symboliek. Er zit slechts één flashback in het boek hoewel het fragmentarisch is en in tijd verspringt. Dit hangt echter samen met hoe het boek verteld wordt zoals iedereen dit weleens voor heeft: “om geen gaten te laten vallen, moet ik eerst dit of dat nog even vertellen”, en zo blijft het boek op een weliswaar verwarrende manier chronologisch verlopen.

Carson McCullers, die eerst door het leven ging als Lula Carson Smith, was zelf biseksueel en heeft een tragisch leven geleid. Ze stierf op 56-jarige leeftijd.

Een aantal observaties die ik heb genoteerd over dit korte maar oh zo gecomprimeerde en beladen boek, had ik niet kunnen maken zonder de lokale leesclub waarin we ons aan deze must-read novelle wijdden.

 
Bron/meer info over Carson McCullers: https://klara.be/drie-te-veel (door Christophe Vekeman)

Titel: Op jouw bruiloft
Auteur: Carson McCullers
Vertaler: Molly van Gelder
Uitgever: Athenaeum
Jaar uitgave: 2019 (oorspr: 1946)

--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. 

19 januari 2022

Between the world and me - Ta-Nehisi Coates

Pijnlijke literaire brief die diepe kloof en onversneden racisme in de VS aanklaagt

Between the world and me - Ta-Nehisi Coates

Dit boek is een lange brief naar de vijftienjarige zoon van deze Amerikaanse journalist en schrijver. Ta-Nehisi Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en hoe gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke visies. De tekst geeft een rauw beeld weer van de diepe kloof en het onversneden racisme in de VS. Volgens de auteur is racisme vooral de fysieke dreiging tegen de 'black bodies' , of het nu over de blanke overheersing, de slavernij of het politiegeweld gaat, enz. Coates beschrijft hoe hij opgroeide in de ruwe, armoedige zwarte wijken die bestaan over de hele VS. Coates heeft veel meegemaakt: hij groeide op met Malcolm X, de Freedom Riders, Jim Crow, enz. Hij ging naar de befaamde private Howard University, een historisch zwart onderzoeksinstituut in Washington DC, waar veel bekende zwarte activisten studeerden en zich onder gelijken konden ontplooien, dat al kort na de Amerikaanse Burgeroorlog werd opgericht.

De referenties naar de Amerikaanse politiek razen de lezer in een snel ritme voorbij. Je kan daar meer over opzoeken, maar je ook mee laten nemen in het leven van Coates, doorspekt van zijn woede en frustraties over onrecht en de moorden op onschuldige zwarte lichamen. De politiemoord op Prince Carmen Jones Jr. in 2000, een vriend en studiegenoot van Coates, vanwege een identiteitsverwisseling, is de auteur blijven achtervolgen. Hij neemt de lezer en zijn zoon mee in zijn jeugd, en hoe hij opgegroeid is. Zijn analyse vanuit een historisch perspectief valt rauw op je, ook al is het de niet te ontkennen waarheid. Niet moeilijk dat dit als een erg belangrijk werk wordt beschouwd van de twintigste eeuw in de Amerikaanse pers! De auteur verdiept zich in dit boek in verschillende vragen die hij voor zijn zoon tracht te antwoorden op een voortreffelijke erudiete wijze.
“This is your country, this is your world, this is your body, and you must find some way to live within the all of it.”
“But race is the child of racism, not the father. And the process of naming “the people” has never been a matter of genealogy and physiognomy so much as one of hierarchy. Difference in hue and hair is old. But the belief in the preeminence of hue and hair, the notion that these factors can correctly organize a society and that they signify deeper attributes, which are indelible—this is the new idea at the heart of these new people who have been brought up hopelessly, tragically, deceitfully, to believe that they are white.”

Titel: Between the world and me
Auteur: Ta-Nehisi Coates
Uitgever: Spiegel & Grau
Jaar uitgave: 2015 

----- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. 

18 januari 2022

Gelezen in december 2021




Dun


Willem - Jeroen Olyslaegers
Willem - Jeroen Olyslaegers (Boekengeschenk voor de Dag van de Confituur-Boekhandels)

Jeroen Olyslaegers schreef een spannend en smakelijk verhaal over Hippolyte van Damme, een feuilletonschrijver uit de late negentiende eeuw. Hij stuit op de brieven van Willem Silvius, een drukker uit de zestiende eeuw, en verdonkeremaant die willens nillens. Dit korte verhaal slaat de brug tussen Olyslaegers' laatste roman Wildevrouw en de nieuwe roman die uit zijn pen zou moeten kruipen. Een beetje té kort, net omdat het zo veelbelovend is! En hopelijk wordt het weer een titel met een 'W' natuurlijk! 






De jaloezieman
De jaloezieman - Jo Nesbø (Cadeau uitgestelde campagne 'Zomerlezengeschenk' CPNB, Nederland) 

Dit is een niet slecht geschreven spannend kortverhaal maar nogal voorspelbaar en cliché. Er zijn auteurs van kortverhalen die op minder pagina's hun personages beter kunnen uitwerken. Het was te moeilijk om in de sfeer van dit korte spannende verhaal te raken. Dat is nochtans niet de perceptie van deze Noorse auteur. 






Poëzie

De mooiste gedichten van de wereld - Poetry International 50
De mooiste gedichten van de wereld - Poetry International 50 jaar: 50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International. 

Een heel leuke bundel om in te bladeren, met van alle 50 auteurs een stuk waarin ze op verschillende manieren hun keuze van een gedicht uit de uitgebreide erfenis van Poetry International rechtvaardigen, analyseren, op reageren, enz. Niet alle gedichten zeiden me veel, toch ook enkele ontdekkingen gedaan om verder te leren kennen. En ik hield al veel van Tomas Tranströmer en Peter Verhelst.





Duits


Aller Tage Abend - Jenny ErpenbeckAller Tage Abend (Een handvol sneeuw) - Jenny Erpenbeck 
Mijn recensie
Herkunft - Sasa Stanisic cover

Herkunft (Herkomst) - Saša Stanišić 
Mijn recensie
Belgisch

Sprakeloos - Tom Lanoye cover
Sprakeloos - Tom Lanoye

Net zoals de eerste keer jaren geleden dat ik dit boek las, greep Tom Lanoye me bij de keel met deze roman. Sprakeloos is de weelderige en beeldende roman uit 2009 die de auteur aan zijn moeder wijdde, pas nadat zijn beide ouders gestorven waren. Eerder ging niet, anders zouden ze er beiden voor in de weg hebben gestaan (voor hem dan). 

Nog meer dan over het verlies van taal dat zijn moeder onderging na twee 'attaques' (beroertes) en daarna haar dood, gaat deze roman over het leven van zijn moeder en de auteur zelf. Wat zij voor hem betekent heeft, een kleurrijke vrouw die geboren was voor het theater, een moederdiva die iedereen voor haar liet werken, de conflicten die hij met haar had, de gelijkenissen die hij van haar erfde, de liefde tussen zijn ouders, de worsteling die Lanoye zelf onderging door de liefde, enz.

Ik las dit boek voor een leesclub waarin we het bespraken en waar ik nog meer te weten kwam over dit boek en de auteur. Erg verhelderend om dit na zoveel tijd te lezen en uitgebreid te bespreken! In Sprakeloos maakt Lanoye de balans op van een leven, ook wel genoemd als het derde deel van zijn 'Wase trilogie' (Een slagerszoon met een brilletje, Kartonnen dozen). Het taalgebruik en het taalgevoel van Lanoye zijn ook gewoon ge-wel-dig! 



Het mollenfeest - Dominique Biebau coverHet mollenfeest - Dominique Biebau
Mijn recensie



Alles valt - Sylvie Marie coverAlles valt - Sylvie Marie
Mijn recensie


Het mirakel van België - Maarten Inghels cover
Het mirakel van België - Maarten Inghels 

Een van de origineelste boeken die ik in 2021 op de valreep gelezen heb. Maarten Inghels wijdt dit boek aan meester-oplichter Piet Van Haut die in de jaren '80 in België furore maakte in de media en zich overal anders voordeed dan wie hij was, en mist spuide over zijn vermogen, dat hij vooral aandikte en dan weer als veel minder voorstelde. 

Van de man zelf kon je niet op aan, maar ook van de schrijver niet nu. Hij verweeft er zijn eigen verhaal in, van hoe hij Piet Van Haut op het spoor kwam en door diens grootheidswaanzin en rare verhalen wordt meegesleurd. Zo is het boek een spel tussen feit en fictie, en daarnaast ook het 'meta'-verhaal over hoe Inghels dit boek ziet tot stand te brengen. De oplichter zet Inghels aan om groot te denken over deze 'biografie' die hij aan het schrijven is, en hem laat dromen. 

Een grootheidswaanzinnige, een gek of een genie: waarschijnlijk is Piet Van Haut het allemaal. Dit boek doet de lezer twijfelen, en tegelijkertijd snel verder lezen op zoek naar wat er nu juist achter het masker van dat mirakel, dat monster van België zit. Erg vlot geschreven ook, hier en daar met woorden en uitdrukkingen die we al enkele decennia niet meer gebruiken. Sterk werk!  


--- Je reactie wordt zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. 

Kopieer deze link in je browser als je mijn blog wil volgen via follow.it: https://follow.it/villanathalieoverlezen.

08 januari 2022

Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had - Herman de Coninck


M
ening

Vooraan in mijn tuin vertellen rozen
een helderrode mening waar ik achter sta.
Te kijken.

Ik geloof in socialisme zoals de natuur
ons dat leert, wie zei ook weer: lucht
en zon zijn van iedereen.

De gelijkheid van er is voor allemaal evenveel
regen, groeien jullie maar, planten.
En de prachtige ongelijkheid die dat oplevert.


Vijfjarenplan

Ik hou van jou. Hou jij van wat niet kan.
Hou jij van je capaciteiten, ik van je gebreken.
Jij van je trots, en ik van hoe die zacht kan breken
in mijn armen. Jij van je moed, ik van je zwakte nu
en dan.

Hou jij van de toekomst. Ik van wat voorbij is
gegaan.
Hou jij van de honderd levens die je wilde leven.
Ik hou van dat ene dat is overgebleven
en van hoe je daarom zo weg kunt zijn dicht
tegen me aan. 

Ik hou van wat is. Jij van wat zou.
Hou jij van mij. Ik hou van jou.


Middelheim

Alles is voorbij. Dit is wat was.
Het heden is hier enkel op bezoek.
Een of het dit en of het dat, luidt het beleefd verzoek.
Het heden wordt hier kort gehouden als het gras.

Zo kon het leven zijn geweest, als en indien:
wat niet meer is, staat hier genummerd uitgehouwen.
Zo wou ik mijn gemis graag overzien.

Sereen. Dat is hoe een steen
zich voelt als hij ineens met nog een andere steen
van Henry Moore blijkt te zijn, of uit het Plioceen.


Verlanglijstje

Geef mij Nescio en Tsjechov, oude boeken.
Geef mij na mijn zoveelste kale reis
iemand die mij twee haren uittrekt
en glimlachend zegt: je wordt grijs.
Geef mij alles en zeg: het is niets.

Geef niets en zeg: dat is alles.
Geef mij mezelf, geef mij jou.
Ik heb gezocht naar wist ik maar wat.
Geef mij nu eindelijk 
wat ik altijd al had. 


Titel: Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had
Auteur: Herman de Coninck
Samengesteld door Kristien Hemmerechts
Uitgever: Rainbow Essentials
Jaar uitgave: 2015


----- Je reactie wordt zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Kopieer deze link in je browser als je mijn blog wil volgen via follow.it: https://follow.it/villanathalieoverlezen.

02 januari 2022

Alles valt - Sylvie Marie

Over de zwaartekracht van het leven, uit het leven gegrepen

Alles valt - Sylvie Marie cover

Sylvie Marie (Tielt) is een Vlaamse dichter, schrijver en schrijfdocent. Met Alles valt schreef ze haar tweede roman. Alles valt is het verhaal van de tot in de oneindigheid allitererende naam dragende Roderik Deroo. Met zijn vrouw Caro en zoontje Cas woont hij in de Stropstraat in Gent - naar de Stroppendragers, bijnaam der Gentenaren - hoewel de straatnaam een andere lugubere bijklank krijgt doorheen het boek. Ogenschijnlijk zien ze eruit als een doorsnee gezin, maar het loopt niet goed voor hem: hij drinkt te veel, zijn huwelijk loopt stroef, en zijn werk als ondertitelaar bij de Vlaamse openbare tv-zender lijdt eronder waardoor hij extra in het oog wordt gehouden door zijn verantwoordelijke. 

De auteur van het boek beschrijft heel minutieus de dagelijkse bezigheden en gedachten van Roderik in de derde persoon. Roderik probeert verhalen te schrijven aan de hand van een lijstje plaatsen met lugubere verhalen die hij op het internet heeft gevonden. Omdat hij iets gelezen heeft over een bos in Japan waar zich veel zelfmoorden afspelen, is hij bezig met een verhaal dat er zich afspeelt. Maar hij vraagt zich af of dit niet te veel de geest van de beroemde schrijver Haruki Murakami uitademt. Twijfels over wat hij doet en kan plagen hem, hij is geen praktische mens en voelt zich tegenover zijn gezin tekortschieten. Hij begaat meer blunders en zo mondt een banale discussie met zijn vrouw over een keukenkastje uit in ruzie over zijn gebrek aan daadkracht maar ook in een ongeluk met hun zoontje. Zo geraakt Roderiks leven onderhevig aan de zwaartekracht en de wetten van de vrije val, en dient hij zijn leven terug samen te rapen. 

Het boek begint traag. Zo wordt er bv best wat tijd besteed aan wat er op internet en Facebook te beleven valt, en hoe je best reageert op bepaalde Facebook-posts, want wat valt er voor Roderik anders te beleven in een trein? Medereizigers? Werk? Een boek? Hoewel dit soort bedenkingen iets irriterend oppervlakkig over zich hebben, klopt het wel dat jongeren en jongvolwassenen meer en meer tijd besteden aan sociale media, die uiteindelijk onbenulligheden blijken te zijn in een constante stroom aan (sociale) stressfactoren die al te verwerken zijn. De oplevering van het keukenkastje zoals eerst gewenst door zijn vrouw, is ook van een dergelijke dagelijksheid maar vormt wel een kantelpunt in het boek. 

Het verhaal breidt langzaamaan uit en maakt het aantrekkelijker om er in te blijven, en niet te lang te laten liggen. Roderik raakt in de ban van het zogenaamde ‘lachesisme’, de hang om een ramp over zichzelf af te roepen. Zo neemt hij de lezer mee op reis naar het Franse dorp Oradour, een van die andere naargeestige plekken die hij op internet heeft gevonden. 

Het beste is om het ritme van het boek al lezend over te nemen en de subtiliteiten en de details ervan niet te missen. De namen van de seizoenen die fungeren als titel voor de vijf delen duiden de verschillende fasen aan van Roderik en zijn gezin. Die vormen de handvatten om zich als lezer aan vast te houden, ook in de zwaardere stukken. Enigszins jammer is het wel dat enkele zinnen niet goed nagekeken zijn en dat er in Vlaanderen ook in een boek ‘niet op kamers’ wordt gegaan, maar ‘op kot’ (p. 49), en dat dit toch wel een verkeerde keuze is geweest van de redactie. 😉 Desondanks is deze roman knap geschreven en blijft ze hangen. De schrijfstijl is vlot, en brengt de vele emoties en gedachten goed tot uiting. De personages zijn sterk uitgewerkt en je kan goed met ze meeleven. De vragen die gesteld worden in het boek, zijn uit het leven gegrepen.  Al bij al is dit boek zeker een aanrader. 


Titel: Alles valt
Auteur: Sylvie Marie
Uitgever: Vrijdag
Jaar uitgave: 2021

--- Je reactie wordt zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Kopieer deze link in je browser als je mijn blog wil volgen via follow.it: https://follow.it/villanathalieoverlezen.

Populaire blogs