Zoeken in deze blog

13 mei 2024

Een ander leven - Bart Moeyaert

Een prachtig, levendig en ontroerend geschenk voor alle lezers van Bart Moeyaert

Een ander leven - Bart Moeyaert


Begin april verscheen dit boek in de reeks Privé-domein van de Arbeiderspers. Natuurlijk is dit een geschenk voor alle trouwe lezers-essen van Bart Moeyaert. Wie schuilt er achter de mens Bart Moeyaert die we tot hier toe vooral als schrijver van een omvangrijk oeuvre van jeugdboeken, romans, toneelstukken en poëzie kennen?


Aan de hand van drie dagen Parijs die Bart zijn moeder, Henriette Smessaert, cadeau deed naar aanleiding van haar 70ste verjaardag, duiken we mee in haar verleden, en die van hemzelf uiteraard.
We leren hoe zijn moeder geleefd heeft, eerst als dochter van de huisbewaarster op een kasteel ergens in de buurt van Brugge, die daarna haar man ontmoet, en dan zeven zonen op te voeden heeft waarvan Bart de jongste is. En hoe het leven en de schrijversloopbaan van Bart zelf stilaan vorm krijgen, en welke momenten in zijn leven keerpunten werden voor hem.

De moeder zorgde voor iedereen, bracht de warmte binnen in het gezin, en vond het vooral belangrijk om haar zonen gewoon gelukkig te zien. De vader, eerst leraar en dan schoolinspecteur, was veeleisender en strenger en wou zijn regels doen gelden volgens de gangbare normen toentertijd. Zijn vader en zijn broers komen inderdaad ook aan bod, omdat hoewel dit een moederboek is, dit verhaal niet volledig zou zijn zonder hen. Bart’s coming-out als homoseksueel en ook om zichzelf daarmee te verzoenen ligt heel moeilijk in een tijd, de jaren ’80 van de vorige eeuw, waarin zijn eigen vader dit nog als een ziekte bestempelt.

De sprongen in de tijd van de drie dagen in Parijs naar het verleden en weer terug - het reisje in de winter van 1996 vormt de rode draad van het boek - maken het boek boeiend en meeslepend. De mooie zinnen net als de vele vragen die gesteld worden en de thema’s wisselen elkaar af. De schrijver kent Parijs goed genoeg omdat hij er een hele tijd gewoond heeft, en daar zonder dat zijn ouders het wisten, ook bleef hangen vanwege de liefde. Hij leidt een heel ander leven dan bij zijn ouders thuis waar zij uiteraard buiten blijven en hij komt tot het besef dat hij zijn moeder hier nooit heeft over verteld. Maar ook zijn moeder kent hij niet goed genoeg, en wat zij voor dromen en wensen koesterde toen ze jonger was. Dat soort gesprekken zijn er eigenlijk nooit gevoerd thuis. In Parijs fleurt ze helemaal op en hebben ze een fijne korte tijd samen zonder vader en zes oudere broers in de buurt.

De auteur maakt een staat op van waar zijn levenservaring hem nu gebracht heeft in het jaar dat hij 60 wordt. Vorig jaar was er al een feest voor zijn 40-jarige schrijverschap.
Bart heeft een vlot te lezen, gevoelig, en mild humoristisch relaas neergepend, als antwoord op een writer’s block die hem in de weg kwam te zitten bij het schrijven van een ander boek. Er zat dan ook iets vast dat nog verwerkt moest worden na het verlies van zijn beide ouders in 2019 en 2020, ook in of vlak na hetzelfde jaar waarin hij de grootste prijs voor kinderliteratuur, de Astrid Lindgren Memorial Award, mocht ontvangen. Hiervoor doet hij beroep op brieven, dagboekfragmenten en foto’s die een levendig beeld scheppen van het gezin waarin hij opgroeit, zijn jeugd, zijn liefdes en zijn leven als auteur.

Zelfs als dit een hoogstpersoonlijk boek is, of misschien zelfs daardoor, vormde dit werk voor mij een trigger om te reflecteren over hoe je zelf bent opgegroeid en welke relaties je zelf hebt (gehad) en onderhouden hebt. Wat ik hierin las, zal me nog een tijd bijblijven. De warme schrijver die Bart Moeyaert is, toont zich als hij lezingen en interviews geeft aan zijn vele lezers-essen en fans. Aan de binnenkant een huishouding van innerlijke demonen (en ook hormonen in mijn geval) onder controle krijgen is niet altijd even gemakkelijk, ik moet daar zelf nog zoveel over leren.

Ik koester mooie herinneringen aan de tijd waarin Bart Moeyaert vele scholen in Vlaanderen kwam bezoeken, o.a. de mijne, als beginnend schrijver. Dat je zo met de proza en de poëzie van iemand kan opgroeien en er nog steeds door wordt geraakt, is dan ook een mooi voorrecht. Dat dit nog lang mag blijven voortduren!

Titel: Een ander leven
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgever: De Arbeiderspers
Jaar: 2024

--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Your reaction will become visible after I will have approved it. Votre réaction devient visible après que je l'aurai approuvée.

04 mei 2024

Gelezen in maart en april 2024

Poëzie
  • Goleman - Peter Holvoet - Hanssen: Avontuurlijk, indrukwekkend, overweldigend. Lees het hier.
  • Hier - Eva Gerlach: Gedichten die je doen nadenken van een van de grote dames van de Nederlandse poëzie. Soms is haar taal niet altijd even begrijpelijk of hanteerbaar. Woorden dansen al eens onherkenbaar en in te losse vorm voor de ogen, ook al zijn de thema's wel uit het persoonlijke en dagelijkse leven gegrepen.
    Haar gedichten zijn soms strak, en dan weer heel vrij in elkaar gezet. Deze bundel van 47 gedichten liet een nogal wisselende indruk na.
  • Tot u. Vers vous. An Dich. - Mustafa Kör: De verzameling van Gedichten des Vaderlands van de vorige Dichter des Vaderlands in de drie talen, en zijn verhaal over de twee jaar van dit mandaat, van maart 2022 tem april 2024. Lees meer hier: https://www.poeziecentrum.be/publicaties/tot-u-vers-vous-dich 

Prenten- en kinderboeken
  • Marit Törnqvist: 
    • Het gelukkige eiland:
      Een prentenboek over het vinden van geluk, wat geluk is en wat daar voor nodig is. Of je het met iets anders kan vergelijken. Hoe verschillend het is voor de een en ook de ander. Marit heeft het over universele thema's voor kinderen en volwassenen in prachtige beelden, een minimalistisch woordgebruik, subtiliteit, en vervaagde kleuren en lijnen.
      Een verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar, om samen te lezen.
      Wat een geweldige vrouw is Marit Törnqvist ook, ik heb haar met passie horen vertellen over haar leven, haar werk en engagement. Jonge kinderen samen brengen rond kinderboeken over heel de wereld is zo'n prachtig iets!
    • Wat niemand had verwacht:
      Een meisje valt in een diepe kuil en raakt er niet uit. Eerst willen mensen haar komen helpen, maar dat lukt hen niet. De haast van hun dagelijkse leven neemt het terug over en ze vergeten haar. Een verhaal over een hectische wereld. Over willen helpen, vriendschap zoeken, de eigen kracht vinden, en ook over met echte oplossingen komen aandraven toch wel, en wat creatief denken. Volwassenen zijn in dit verhaal namelijk niet de meest creatieve wezens...
    • Klein verhaal over liefde:
      Het verlangen naar een horizon, naar een lach, naar iemand waarmee je iets wil opbouwen. Dit is een klein verhaal over liefde maar één met een groot thema. Geweldige illustraties en weinig maar erg mooie woorden. Voor kinderen vanaf 9 jaar, om voor te lezen en samen te lezen.
  • Durf voor drie - Bart Moeyaert: Drie mooie kinderverhalen in één bundel. Geïllustreerd door Rotraut Susanne Berner. Vanaf 6 jaar. 


Kort
  • So late in the day - Claire Keegan (Op het allerlaatste moment, Ierse novelle): 
    Dit is weer al eens een spitsvondig kortverhaal van de schrijfster Claire Keegan en opnieuw een aanrader. Dit keer vanuit een standpunt dat je snel onbehaaglijk zal doen voelen. De Nederlandse vertaling is in één bundel opgenomen met twee andere verhalen, beiden gehaald en vertaald uit haar debuutbundel Antarctica (niet volledig vertaald uitgegeven). 
  • Lazarus - David Bowie & Enda Walsh (een musicaltekst plus de lyrics van de songs): E-book gevonden online, om de musical-tekst erop na te lezen die deze Engelse songwriter en deze Ierse theaterschrijver doorheen hun geselecteerde songs hadden geweven. Het verhaal van Newton, Michael, Elly, Valentine en de anderen. Gebaseerd op de verfilmde (1976) en ver-reekste (2022) sci-fi roman The man who fell to earth van de Amerikaanse schrijver Walter Tevis uit 1963. Als musical gebracht door de Belgische regisseur Ivo Van Hove in 2016, in New York (off-Broadway), Londen en in Amsterdam. 
  • Een klein detail - Adania Shibli (Palestijnse korte roman): Een harde noot om te kraken, maar een heel sterk en toch dun boek over de geschiedenis van Palestina (en Israël) van de door de Frankfurter Buchmesse in 2023 gecancelde Palestijnse schrijfster Adania Shibli, die in Berlijn woont en er een literatuurprijs had moeten krijgen. Helder en mooi vertaald door Djûke Poppinga. Niet ontspannend, wel betrokken en urgent. Een persoonlijk verhaal als illustratie van de Palestijnse geschiedenis. Zeker een aanrader!


Leesclub-voer
  • Iokasta - Rose Gronon (Vlaamse klassieker, één verhaal uit een omnibus): Een mooi geschreven maar donker verhaal dat door de plooien van de tijd is gevallen. De auteur Rose Gronon (1901 - 1979) is het pseudoniem van schrijfster Marthe Bellefroid, en grotendeels vergeten, vooral ook door de meer beroemde mannelijke auteurs die haar voorgingen of net achter haar kwamen. In dit verhaal beschrijft en ontmaskert ze het burgerlijke milieu waarin ze zelf is grootgebracht. De titel refereert naar de oude Griekse verhalen. Iokasta was de moeder van Oedipus, die volgens het orakel van Delphi zijn vader zou vermoorden en met zijn moeder zou trouwen. Er loopt inderdaad een jongeman rond in het verhaal die wat last heeft van een Oedipuscomplex. 
  • De verworvenheden - Jan van Tienen (autobiografisch boek voor een Das Mag-leesclub): lees mijn bespreking hier. 



Iets zelfhulp-achtig 

(Over)Leven als Single - Julie Vranckx & Niet nu Laura: Een op zich vlot te lezen boekje met praktische tips, hoewel zoals steeds met dit soort boeken het me weer niet echt lag. De tekeningen van Niet Nu Laura zijn wel weer erg grappig. 

(Over)Leven als single - Julie Vranckx & Niet nu Laura


Essays

Voornamelijk vrouwen - Connie Palmen: 

Connie Palmen brengt in deze essaybundel een saluut aan voornamelijk vrouwelijk kunstenaarschap. Portretten van 10 vrouwen en 1 man passeren de revue, en waardoor ik nu ook werken van deze bekende namen wil gaan lezen. Het zijn haar eigen voorbeelden, maar ze beschouwt hen niet kritiekloos en tegelijkertijd ook met veel mededogen. Al deze kunstenaars overtraden de grenzen van wat er in hun tijd van hen verwacht werd binnen de toen heersende moraal. Onder andere Virginia Woolf, Marilyn Monroe, Olivia Laing, Joan Didion en Sylvia Plath komen aan bod, en hoe getroebleerd hun leven er uitzag tijdens en vanwege hun kunstenaarschap. Ze legt uit waarom ze Philip Roth zo bewondert, ook al zou je als vrouw moeten afknappen op zijn gedrag, o.a. zijn overspel.

Het eerste deel bevat de essays die al in de Volkskrant gepubliceerd werden maar ze werden bewerkt en uitgebreid. Het tweede deel bevat de essays die eerder werden opgenomen in het boekenweekessay 'De zonde van de vrouw' dat ik al eerder las. Een opfrissing van deze stukken was echter geen tijdverlies. De thema's waar Palmen zelf ook zo mee worstelt in verband met haar schrijverschap, komen hier uiteraard aan bod. De levens die in deze bundel zijn opgenomen, bevatten heel wat drama en zijn stuk voor stuk ook erg boeiend en ontroerend. 

Erg graag gelezen, een aanrader! Ook een goede opstap om meer namen die hierin voorkomen te leren kennen. 

Voornamelijk vrouwen - Connie Palmen cover



--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Your reaction will become visible after I will have approved it. Votre réaction devient visible après que je l'aurai approuvée.

Populaire blogs