Zoeken in deze blog

02 juli 2023

De dood in Taormina - Arnon Grunberg

Te bizar verhaal om te kunnen meebeleven

De dood in Taormina - Arnon Grunberg cover


Personages met een hoek af in een bizar verhaal, daar blijkt Arnon Grunberg gespecialiseerd in te zijn, en zouden je moeten doen grinniken tijdens het lezen. Deze roman van Grunberg is al van 2021.   

Zelda, een jonge vrouw van 26, is de hoofdfiguur van deze roman. In een kort eerste deel vertelt ze over haar afkomst en kindertijd. Nadat ze door haar moeder verlaten werd die naar Canada verhuisde voor een nieuw leven en een nieuwe levenspartner, bleef ze achter bij haar vader en sloot ze zich aan bij een jeugdbende waar ze diende als lokeend, ‘als drager van eigen en andermans geheimen’. Toen ze op haar zestiende haar vader beloofde ermee te stoppen en niet vroegtijdig te sterven, begon ze aan de rest van haar leven. 

Na heel wat vijvertjes doorzwommen te hebben, is ze op volwassen leeftijd werkzaam als assistente voor de oudere operaregisseur, Rasmus, die op jongere jongens valt. Hem moet ze helpen bij een opera die over Aleppo gaat en jonge Syrische vluchtelingen helpen casten voor een kinderkoor.
Daarnaast is er de oudere onder prijzen bedolven acteur en winnaar van twee Louis d’Or-awards, Jona, die ze vindt dankzij een verloren opschrijfboekje. Zij probeert hem van zijn demonen te genezen, zoals ze al eerder probeerde in het verleden, maar lukt daar uiteraard niet in.
Ten slotte is er nog de Zweedse jongen Per, die al enkele jaren aan een scenario werkt over een Zweedse cowboy zonder hoed die op iedereen wraak wil nemen die hem ooit iets heeft aangedaan, en in de gevangenis wil raken. Hij slaagt er echter niet in dit scenario de moeite waard te maken en af te krijgen. Hij kijkt op naar Zelda. Of ze beiden wel door haar gered gaan kunnen worden, is al van in het begin vrij duidelijk.
 

Zelda loopt zelf beschadigd en verloren rond in haar leven. Op zoek naar een uitweg trekt ze met haar twee “jongens” naar de Siciliaanse zon om daar in Taormina onder de sinaasappelbomen in een open driehoeksrelatie samen te proberen hun versie van een paradijs te vinden. Daar vindt zoals de titel ook aangeeft, een volgend keerpunt in het verhaal plaats.

Wees gerust, er zijn mooie zinnen en “awkward” scènes voldoende te vinden in dit boek voor de liefhebbers. De personages en het plot die Grunberg creëerde, zijn echter wat te bizar en te sinister voor mij om door meegezogen te worden, ook wat te voorspellend misschien. De onechtheid door het voortdurend ‘acteren’ gaat tegensteken op de duur. Geloofwaardigheid is niet echt een argument voor mij, absurdisme kan altijd zolang ik maar overtuigd raak. Ik worstel echter ook te veel met de hoofdfiguren die erg vreemd met elkaar omgaan en het verhaal smaakt te wrang en te hard om dit boek met een voldaan gevoel dicht te slaan. Op die manier heeft het dan toch nog (een soort van) indruk gemaakt. 

Met dank en excuses aan boekensite.gent voor de vertraging bij deze bespreking! 

https://www.facebook.com/boekensite.gent

Titel: De dood in Taormina
Auteur: Arnon Grunberg
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Jaar: 2021


--- Je reactie wordt pas zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Your reaction will become visible after I will have approved it. Votre réaction devient visible après que je l'aurai approuvée.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire blogs