Theater en poëzie
1. Boeren - Erik Vlaminck
Boeren is een nieuw theaterstuk van Erik Vlaminck, auteur van romans, theater en brieven van Dikke Freddy. Zijn uitgegeven toneelstukken kunnen ook goed gelezen worden als korte novelles. Hij put uit dezelfde thema's die in zijn eerdere werk voorkomen. En dat weet hij zelf ook. De proloog is weer komisch en heerlijk (zelf-)relativerend, het stelt een dialoog voor tussen de twee acteurs die dit stuk zullen spelen in tientallen schuren en stallen, 'daar waar boeren boeren en boeren leven'. De twee acteurs zijn Hans Van Cauwenberghe en Gert Jochems.
Zij spelen twee broers, waarvan de ene de boerderij heeft overgenomen van hun overleden ouders en de andere een endodontoloog, geen gewone tandarts. En er is ook een vrouw die een belangrijke rol speelt tussen de twee. De broers komen niet overeen met elkaar, en dat is nog een understatement.
De komische noot ontdoet het verhaal dit keer niet van de tragiek en de onmacht voor mij. Het is voor mij wat te veel van het goede allemaal deze keer. Het is sowieso een goed Vlaminck-stuk en zeer genietbaar voor de liefhebbers.
2. Aarduitwrijvingen - Charlotte Van den Broeck
Wederom een bloedmooie bundel met prachtige pennenstreken landschappen en lichamen beschrijvend, feminien en erg sensueel. Een van de vele gedichten vind je
hier.
3. Iemands lief - Bart Moeyaert & Peter Van den Eede
Er is een nieuwe editie uit van dit boek uit 2013, met een andere cover en prachtige afbeeldingen van de hand van Peter Van den Ende, illustrator van o.a. het prachtige prentenboek Zwerveling. De tekst was al wondermooi, de nieuwe tekeningen maken dit lange gedicht van Bart M. nóg geweldiger.
Romans
4. Eline Vere - Louis Couperus
Ik genoot meer van deze klassieke roman dan ik had verwacht. Dit heeft zeker ook veel te maken met de leesclub waarin we dit werk uit 1889 samen bespraken en ik er op die manier altijd meer weet uit te halen. Couperus geeft in deze epische roman heel goed weer wat er zich in de Haagse elites afspeelde in die tijd. Eline Vere is een meisje uit de hogere adellijke klasse die inwoont bij haar zus en schoonbroer, maar jammer genoeg te onstandvastig en wankelmoedig is en tegelijkertijd te dromerig om zich aan te passen aan de 'banale dagelijkse wereld' rondom haar. Ze vindt niet de juiste man waarmee ze door het leven wil gaan, en stelt te hoge eisen. Langzaam slaat het noodlot toe, omdat ze de kansen die haar geboden worden, niet grijpt om hieraan te ontkomen.
De roman wordt niet alleen gedragen door Eline maar door verschillende personages die elk op hun eigen manier naar liefdesrelaties kijken en ze ook aangaan. We leren Eline ook vooral kennen door de ogen van de andere personages. Hoe veel doet die late 19e eeuw in deze kringen ook niet denken aan de Victoriaanse periode ten tijde van de Brontë's en Jane Austen! Het heeft zo lang geduurd eer de vrouw echt geëmancipeerd werd.
Met prachtig ouderwets taalgebruik van Couperus uiteraard, waar ik wel een aantal pagina's lang aan moest wennen ook.
5. Herinneringen (Souvenirs) - David Foenkinos: Nederlands gelezen
6. Le mystère Henri Pick (Het geheime leven van Henri Pick) - David Foenkinos: Frans gelezen
Ik las deze twee volgende boeken van David Foenkinos na ook
Twee zussen, Delicatesse en
Charlotte te hebben gelezen. Binnenkort volgt er een gezamenlijk artikel over dit samenleesproject op de Hebban Literatuurblog en zal ik hier ook nog enkele stukjes over deze boeken posten.
7. Het diepe blauw - Ayesha Harruna Attah
Deze Ghanese in Senegal wonende schrijfster die in de VS gestudeerd heeft, schreef een prachtige roman over de West-Afrikaanse slavengeschiedenis aan de hand van een tweeling die van elkaar wordt gescheiden door een roofoverval op hun dorp. Hassana groeit uiteindelijk verder vooral op in Lagos, het huidige Nigeria, en Husseina wordt door een priesteres die haar heeft vrijgekocht mee naar Bahía, Brazilië, genomen.
Hier lees je mijn recensie over dit boek.
8. Grammatica van een obsessie - Jolien Janzing
Dit is de debuutroman van de Nederlands-Belgische schrijfster Jolien Janzing, die me vorig jaar erg wist te bekoren met haar historische roman Het tij hoog, de maan blauw. Dit boek begint maar liefst met drie verschillende verhaallijnen waarvan je niet direct weet hoe ze bij elkaar horen. In elke verhaallijn zit wel een personage dat het moeilijk te verduren heeft. Toch slaagt Janzing erin om naarmate het verhaal vordert de personages dichter bij elkaar te brengen.
Een van de centrale figuren is de schrijver Alex Meijer die verliefd wordt op Eda, een aantrekkelijke vrouw waarvan hij vermoedt dat ze een ongelooflijk verhaal in zich draagt. Hij gaat dan ook veel te ver om dat te weten te komen. In elke verhaallijn zitten er enkele spannende momenten en keerpunten. Dit wordt allemaal erg goed samengebracht in een vrij korte roman, die daardoor gebald en erg effectief overkomt, in een niet aflatend constant ritme. Goed geschreven!
--- Je reactie wordt zichtbaar nadat ik ze heb goedgekeurd. Als jij anoniem een reactie achterlaat, wil ik je vragen met je voornaam af te sluiten zodat ik toch een idee heb van wie jij bent! Alvast bedankt.